Бизарно ги Малтретирал комшиите во Пула

„Тој сосед, кој беше во прво одделение со нашиот син, е незапирлив. Пред ова, тој веќе ментално не злоупотребуваше и писмено признал дека не го сака италијанското малцинство.

Ние му простивме затоа што ги загуби родителите уште како дете и го израсна тетка која почина неодамна. “Но, ова ја прели чашата“, рече пензионирана жена од Пула.

Необичен случај од Пула го привлече вниманието кон 43-годишник, од октомври 2018 до март 2019 година, нарачувајќи меѓу 400 и 500 пакети преку интернет кои пристигнуваат на домашна адреса на неговите соседи. Притоа, тој немаше никаква корист од тоа и им наштети на соседите затоа што пакетите беа вратени, па не беше јасно зошто воопшто го сторил тоа.

Случајот, во меѓувреме, е расветлен, а човекот, по кривична истрага, е осомничен дека извршил компјутерска измама и злоупотреба на личните информации.

Им нарачал јакни, чевли, четки, ѓердани, па дури и зелена пиперка…

Станува збор за О.П., вработен во локалната комунална компанија, кој преку разни курирски услуги и пошта ги испраќал до своите соседи. Нарачувал разни предмети на Интернет и ги испраќал по пошта користејќи ги имињата на соседите, нивните адреси на е-пошта и телефонски број  за да ги потврдат нарачките.

На пример, од Шпанија нарача кожна јакна во вредност од 2000 евра, пет еднакви чевли со еднаква големина 38, пет камени ѓердани со приврзок, анти-стимулирачка четка со цена од 70 евра, четка за чистење лице во вредност од 230 евра, термички панталони за слабеење од 320 евра , десет дождовни јакни, здрава храна, семки од зелена пиперка за 86 евра, автомобилски гуми и многу друго.

„Мојот сопруг и јас бевме буквално немоќни. Секој ден имавме испорака на пакети што не ги нарачувавме. Се нафрливме на нашите добавувачи, нашите телефони постојано звонеа. И секој пат кога требаше да се оправдуваме дека не нарачувавме ништо, дека и се јавивме на полицијата и да провериме таму “, пензионираниот 70-годишен учител, кој заедно со неговата 74-годишна сопруга ги доби сите овие пратки.

Се испостави дека нивниот сосед “сакал” да направи грешка и, како што самиот им признал, го мрази италијанското малцинство и не можел да си помогне бидејќи е болен.

„Ние му простивме за прв пат, но ова ја прели чашата“

„Ние продолжуваме да се плашиме од можни казни затоа што производите се нарачани на наше име и доаѓаа од целиот свет. И сето тоа чини. Пред ова, тој веќе ментално нe злоставуваше и писмено призна дека не му се допаѓа италијанското малцинство.

Ние му простивме затоа што ги загуби родителите уште како дете и го израсна тетка која почина неодамна. Но, ова ja истури чашаta “, рече пензионирана жена од Пула, додавајќи дека не верува оти О.П. ќе биде казнет соодветно.

По повеќемесечна истрага, полицијата открила дека О.П. стоел зад фантомските налози, а кога им го одзеле компјутерот и мобилниот телефон, откриле инкриминирачка преписка.

„Инспекторот кој го работеше нашиот случај, откако објави се во декември минатата година, не праша дали се сомневаме во некого. Иако се сомневавме во овој сосед, не му кажавме. Сакавме истрагата да се заснова врз доказите.

Иако нашиот сосед првично негираше се, доказите тврдеа во спротивното, па тој признал. И, ние ја пријавивме неговата претходно тортура, за кое не сакам да зборувам, бидејќи се однесува на нашиот син. Инаку, неколку дена откако полицијата започна да се сомнева во него, О.П ни се јави и рече: Извини, луд сум. Дозволете ми и вашиот син да ми прости.

1 Shares