Може да биде симптом: Кои зборови депресивните луѓе ги користат почесто?

Од начинот на кој спиете, се движите и комуницирате со другите, депресијата менува апсолутно сè. Експертите можат да забележат кој е депресивен или страда од оваа дијагноза врз основа на тоа како се изразува – во говорот и во писмена форма

Научниците веќе долго време се обидуваат да воспостават врска меѓу депресијата и јазикот, а сега постојат многу начини да им се олесни. Истражувањето објавено во Клиничко-психолошката наука, покажа дека постојат одредени зборови кои може да покажат дали лицето страда од депресија.

Досега нив им помагаа есеи и дневници на депресивни луѓе, па дури и текстовите на пејачот Курт Кобејн. За изговорените зборови беа користени “природни” снимки од говорот на личноста.

Кога го проучувале, научниците заклучиле дека постои навистина видлива разлика помеѓу оние кои имаат депресија и оние кои немаат.

Јазикот може да се подели во две категории: содржина и стил. Содржината е она што сакаме да го изразиме, потоа некоја тема. Не е изненадувачки дека депресивните луѓе користат многу негативни придавки “осамен”, “тажен”…

Фокусирани на себе

Второ, научниците беа изненадени од користење на терминот “јас”, кој депресивните луѓе го користат многу повеќе од оние во друго или трето лице. Депресивните луѓе се повеќе фокусирани на себе. Всушност, овие зборови на експертите им укажуваат на депресија отколку на негативни придавки.

Со анализа на содржината на онлајн форумите со темата на депресија и анксиозност, научниците откриле дека често се користат т.н. “апсолутни зборови”, односно оние со најекстремни значења, како што се “секогаш”, “никогаш” и “целосно”.

Таквиот начин на изразување се јавува во 50 проценти од случаите на вакви форуми, а дури 80 проценти кај оние кои идеализираат самоубиство.

21 Shares