Педофил кој сексуално злоупотребувал 200 деца избоден до смрт

Ричард Хакл, од Ешфорд во Кент, издржуваше 22 доживотни затворски казни, откако призна десетици сексуални престапи врз деца во Малезија.

Еден од најозогласените педофили во Велика Британија е пронајден прободен до смрт во неговата затворска ќелија.

33-годишниот затвореник е пронајден мртов во ХМП Фул Сатон, во Источен Јоркшир, околу 12.30 часот во неделата.

Полициската екипа во Хамбесид започна истрага за инцидентот и рече дека тие ја третираат смртта како сомнителна. Пријавено е дека тој бил нападнат со импровизиран нож „шив“.

Министерството за правда ја потврди смртта на Хакл, но рече „не е соодветно да се коментира понатаму додека трае полициската истрага“.

Хакл, хонорарен фотограф кој прв пат ја посети Малезија на возраст од 18 или 19 години за време на една година ги нашол како плен, жртвите во сиромашните населби во главниот град Куала Лумпур.

Претставувајќи се како наставник по англиски јазик и христијански волонтер, тој злоупотребувал деца од возраст од шест месеци до 12-годишна возраст за период од девет години помеѓу 2006 и 2014 година.

Хакл исто така напиша прирачник под наслов „Педофили и сиромаштија: Водич за љубовта кон децата“.

Дури се обидел да заработи пари со тоа што сакал да ги монетаризира видеата на кои злоупотребувал тригодишно девојче.

Повеќе од 20,000 непристојни слики и видеа беа пронајдени во неговиот компјутер по неговото апсење на аеродромот Гатвик во 2014 година. Тој се вратил во Велика Британија за да го помине Божиќ дома со семејството.

Детективите идентификувале 23 жртви од главно сиромашните христијански семејства, но се верува дека тој може да злоупотребил до 200 деца.

Откако се изјасни за виновен за 71 сексуален прекршок, вклучително и повеќе силувања, тој напиша писмо до судот во кое ги обвинува неговите „незгодности“ и „патетичното, перверзно похотување на оние што ме влегоа во темната мрежа“.

Во јуни 2016 година, судијата Питер Рук КК го осуди Хакл на минимум 23 години пред да му биде изречена мерка од слобода, додавајќи: „Навистина е многу ретко дека судијата мора да казни сексуално навреда од едно лице во таков обем“.

3 Shares