Причините поради кој најчесто се случува неверството!

Има многу причини поради кои партнерот во бракот или во врската ќе “фаќа кривини”, а ова се најважните меѓу нив…

Недовербата е една од најважните причини зошто доаѓа до неверство во бракот или во врската. Ако немаме доверба во партнерот, тогаш треба длабоко да размислиме во себе и да видиме од каде доаѓа тоа, и да се обидеме да го решиме тој проблем.

Довербата е основа на секоја врска во која може да се изгради секој понатамошен чекор. Ако не постои во еден од партнерите, не е можно да се постигне искрена врска, ниту да се изрази серија фрустрации, желби, потреби и сè што е дел од некој однос.

Постојат уште неколку важни причини за неверство:

Посесивност

Неовозможувањето на партнерот да го реализира својот личен простор е една од најчестите причини зошто луѓето се оддалечуваат едни од други, бидејќи сметаат дека им недостасува слобода и простор кој секој од нив да треба да го има.

Секој има потреба од афирмација во различни полиња. Некој се весели за да се сретне со пријателите, колегите, некој со некој спорт, музика или некој друг израз. Ова значи дека во круговите во кои се движиме, среќаваме луѓе со различен карактер и особина.

Ако вие или вашиот партнер застанете до степен до кој можете манијакално да ги проверите пораките или во страв од неверност да го браните одењето на таквите места каде што се среќавате со други луѓе, само посесивноста ќе создаде плодна почва за оддалечување и размислување за утехата на некој друг.

Недостаток на комуникација

Недостатокот на комуникација е еден од најчестите активатори кои предизвикуваат неверство и крај на врската. Комуникацијата е реалност и само со взаемно почитување и изразување на глас на сето она за што сме среќни или се бориме, можеме да постигнеме здраво ниво на почит, разбирање и поддршка.

Штом комуникацијата е отсутна, лицето се чувствува запоставено, тажно, несвесно и може да има сосема погрешна и непотребна перцепција за одредена тема или нечии чувства. За да се избегне ова, бидете отворени еден кон друг и дадете си поддршка.

Емоционална неисполнетост

Емоционалната страна на мажите и жените е сложена бидејќи секој човек има свои желби, потреби, стравови и очекувања од партнерите. За врската да биде функционална, тоа не е најважно за сите овие елементи да бидат рамноправни кај двата партнера, туку и за двете страни да ги задоволат потребите на другите и да се прилагодат на емоционалните потреби.

Ние треба секојдневно да уживаме во задоволувањето на саканата личност.

Во случаи кога поединецот не добива доволно внимание на емоционалниот план и кога неговите емоционални потреби се неисполнети и незабележани, се разбира, сакаме да побараме среќа на друго место.

Нереални очекувања

Многумина денес имаат многу високи и нереални очекувања од нивните партнери, создавајќи притисок и незадоволство поради што бегаат кај нешто помалку стресно. Стојте цврсто со нозете на земја и сметајте дека животот не е филм, без оглед на тоа колку ние би го сакале тоа. Поставете јасни и здрави цели, комуницирајте и попуштајте секогаш кога е потребно.

7 Shares