Раскол во ЕУ на кој нема крај: Две држави во “војна” поради Косово

Германија и Шпанија имаат сериозен дуел поради дијалогот меѓу Белград и Приштина. Берлин негира дека шпанскиот министер за надворешни работи Јозеп Борел ги спроведува разговорите во Брисел затоа што неговата земја не ја признава како држава Косово и сака посредникот да биде германец.

Како што пренесува Радио Слободна Европа, станува се повеќе јасно дека ЕУ ќе назначи специјален пратеник да се занимава исклучиво со процесот за нормализирање на односите Белград-Приштина.

Цитирајќи извори од германската влада, се тврди дека Берлин инсистира посредникот во дијалогот да биде германски. Германија му се спротивставува на Јозеп Борел, како наследник на Федерика Могерини како шеф на европската дипломатија, затоа што потекнува од Шпанија, која не ја призна како држава Косово.

Според овие, ова би го „амортизирало“ процесот спроведен досега од Могерини, за кој, тврдат тие во Берлин, неизбежно би довело до размена на територија.

– Во случај Европската комисија да одлучи да назначи специјален пратеник, лицето на таа позиција треба да биде од Германија. Во моментот кога е иницирана иницијативата, германската влада ќе инсистира медијаторот во (т.н.) дијалог на Косово и Србија да биде нејзин претставник.

Актуелниот шпански и иден европски министер за надворешни работи, Јозеп Борел, доаѓа од земја која не го признава Косово, за што тој е лично критичен. По неговото назначување за шеф на дипломатијата на ЕУ, Борел ја напушти средбата на шефовите на дипломатии на ЕУ и Западен Балкан во Хелсинки, како резултат на учеството на Косово.

Без оглед на тврдењето на ЕУ за неутрален статус кон Косово, дипломатските извори ја сметаат позицијата на Борел како посредник во дијалогот многу деликатна – пренесува Радио Слободна Европа.

Дека Берлин одбива Борел да го води дијалогот Белград – Приштина, го потврдува Тоби Вогел, експерт за Совет за демократизација.

– Дијалогот не смее да го надгледува лице од земја членка на ЕУ кој не го признава Косово. Претставникот треба да биде од земја што има влијание на Западен Балкан.

Во моментот кога Велика Британија ќе ја напушти ЕУ и Франција одлучи да стане скептична во врска со проширувањето, останува да биде некој од Германија – објаснува Вогел.

Коментирајќи ги овие обвинувања, српскиот претседател за надворешна политика Милисав Павиќ рече дека Германија е незадоволна од расипувачката меѓународна поддршка за самопрогласената независност на Косово.

– Назначувањето на Борел за комесар за надворешни работи на ЕУ, како и изјавата на чешкиот претседател дека ќе побара преиспитување на Косово, ставаат до знањер дека станува збор за „решено прашање“ – посочува Паиќ.

Стевица Дејански, директор на Центарот за развој на меѓународни односи, рече дека Германија сака да покаже дека секогаш прашува за се во Европската унија, иако нејзиното влијание јасно се намалува.

– Се разбира, Берлин е се уште силен и не треба да има лоши односи со економски моќна земја, – подвлекува Дански.

3 Shares